szerda október 1 2014

Szocpol

szocpol otilia SzocpolA lakásvásárlás nehézségei sokszor csak a papírok kitöltése során jönnek a felszínre. Adásvételi szerződés, hiteligénylés, támogatások intézése… Mind-mind papírrengeteggel járnak. Intézésükhöz mindenképpen érdemes ügyvéd, vagy hozzáértő személy segítségét kérni, mert egy tapasztalatlan ember könnyen átsiklik a lényeges pontok felett.

A „szocpol” lakástámogatási kedvezményt mindenki ismeri, de a feltételeit viszont kevesen. Támogatásra jogosult minden nagykorú, vagy a 16. évét betöltött, érvényes házasságban élők és az államilag gondozott kiskorúak is. Az építtető vagy vásárló az általa eltartott, vele közös háztartásban élők és az újba is együtt költöző gyermekek, és eltartott családtagok után kapja. A kedvezmény egy alakalmommal igényelhető. Nem kötelező, hogy a támogatottak házastársak legyenek, a szocpolt egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők is igényelhetik.

A szocpol általában a hitelfelvétel önerejét szokta jelenteni, azonban szocpol igénylése után nem kötelező hitelt felvenni. A támogatás igénylőjének és házastársának/élettársának, kiskorú gyermekének, vagy a vele egy ingatlanba költöző családtagjainak nem lehet másik ingatlantulajdona, vagy állandó lakáshasználati joga, vagy önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásbérleti jogviszonya. Annak az igénylőnek, akinek van lakása, annak azt előbb el kell adnia ahhoz, hogy új lakásának megvásárlásához vagy építéséhez szocpolt igényelhessen.

A támogatás összege a gyermekek számától függ: első gyermek után 900.000 forint, a második után 1.500.000 forint, a harmadik után 1.400.000 forint, a negyedik után 800.000 forint, minden további gyermek után 200.000 forint és más, eltartott családtagok után 30.000 forint kapható. Nagyon lényeges tudni azt is, hogy a szocpollal „terhelt” ingatlan eladható. E szerint, aki eladja a szocpollal támogatott ingatlanját és 15 napon belül beköltözik az újba, az átjegyezheti a támogatást a szerzett ingatlanra. Ez minden esetben a lakóhely szerint illetékes önkormányzat feladata. Amennyiben azonban a lakásvásárlás és költözés 15 napnál több időt vesz igénybe, akkor a szocpolt addig fel kell függeszteni, letétbe helyezni, majd az új ingatlanra bejegyeztetni.

Comments

 1. Lencse Hajnalka says:

  Tisztelt Szakértő!

  Nekünk van egy szocpolos (3 gyermek) ingatlanunk.
  Fele fele arányban a férjemmel. Sajnos úgyhozta az élet hogy válásra kerül a sor és szeretnénk eladni az ingatlant. Azt szeretném kérdezni hogy eladható -e , és amennyiben igen, a szocpolt vissza kell-e fizetni ?
  Milyen feltételekkel?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel : Lencse Hajnalka

 2. Kedves Hajnalka!
  Az ingatlan eladható, de a szocpol visszafizetésével kapcsolatban keressen meg egy ügyvédet. Függ a visszafizetés attól is, hogy ez megelőlegző szocpol volt, vagy már a megszületett 3 gyermek után kapták.
  Üdvözlettel: Velencei Zoltán

 3. Szolnokiné P. Izabel says:

  Tisztelt Uram!

  Arról szeretnék információt kérni Öntől, hogy abban az esetben, ha szeretnénk eladni a szocpolos lakásunkat, és sajnos a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nem “szeretnénk” másikat venni, mert édesanyámhoz tudnánk költözni, aki hozzájárulna, hogy az ő házára bejegyezzék a szocpolt, akkor van-e reális esélyünk arra, hogy így megoldható legyen a dolog?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Szolnokiné P. Izabel

 4. kurtas élet says:

  Mi van akkor ha szocpolos a házam nem adom el de elmegyek az országból a pereputyámmal és kettős állampolgár leszünk a magyar megmarad??Lehet visszajövök itt is ott is fogok élni?
  Itt 10 év kilátástalanság van az meg nem vállalom ???
  Sajnos feltételek gyerekeknek nem lett megfelelő a faluba?Munka meg nincs.
  Lehetőségem meg van máshol azt ki szeretném használni?

HOZZÁSZÓLÁS

*