szerda október 1 2014

Előleg vagy foglaló? I.

eloleg vagy foglalo1 Előleg vagy foglaló? I.Az előleg és a foglaló szerepét és tartalmát gyakran nem ismerik. Az ilyen típusú előrefizetések szükségessége abból adódik, hogy napjainkban csak rendkívül ritkán találkozhatunk valóban készpénzes vevővel. A fizetés ütemezése minden esetben megegyezés kérdése.

Általában először a kötelezettségvállalás jeléül a vevő lefoglalózza az ingatlant, majd egy fizetési határidő kitűzésével határozzák meg az adás-vétel idejét. A másik esetben a vevő előleget fizet. Ez nem jelent kötelezettségvállalást, mindössze egy első részletet takar. Biztosítékként minden esetben foglalót kérjünk. A foglaló összege általában a vételár 10 százaléka szokott lenni, de maximum 20 százalék.

Ennél magasabb összegű foglalót csak kivételes esetekben állapítanak meg a bíróságok. Mértékét minden esetben a meghiúsuláskor keletkezett valós, igazolható kár növelheti. A foglaló összegét úgy kell megállapítanunk, hogy mindkét félnek fájjon a szerződés meghiúsulása, azaz annak aláírására törekedjenek. Az előleg összege a vevő lehetőségeinek és a tulajdonos igényeinek összeegyeztetéséből adódik.

A két előfizetés leglényegesebb különbsége a szerződés meghiúsulásakor tapasztalható. Az előleghez ugyanis semmilyen megkötő szankció nem társul. Körülbelül egy szóbeli ígérettel ér fel, hiszen a szerződés meg nem kötése esetén teljes összege visszajár a vevőnek, a meghiúsulás okától függetlenül.

Comments

 1. tóthbéla says:

  Nem lehetne csak a szöveget,mindenféle díszítés nélkül.Engem pl csak a szöveg érdekelne,talán sokan vagyunk Így. Üdvözlettel: Tóth Béla

 2. Talán sokan, talán nem. Mindenesetre én pedig úgy publikálom a cikkeimet, ahogy én a legjobbnak találom. Remélem, ez így rendben van?

 3. András says:

  Tisztelt Tóth Béla!
  Máris többet írt mint kellett volna. Ha zavarja a díszítés, koncentráljon a szövegre.

 4. Mészáros István says:

  Kedves Zoltán!

  Nekem nagyon jól jött.
  Köszönöm.

  üdv

 5. hekkel imre says:

  Tökéletesen egyet értek..Andrással és Istvánnal,nekem is jól jött…kösz.

HOZZÁSZÓLÁS

*